Charakterystyka pieców konwekcyjno-parowych

Piece konwekcyjno parowe wykorzystywane są w szeroko pojętej gastronomii. Jakie są ich najważniejsze funkcje, na które powinno się zwrócić uwagę podczas wyboru pieca?

Finishing

To funkcja dająca możliwość ostatecznego przygotowania potrawy, która jakiś czas wcześniej została przygotowana wstępnie i schłodzona. W najlepszych restauracjach raczej ta opcja nie jest wykorzystywana, ale w mniejszych punktach może być bardzo przydatna. Pozwala bowiem na szybkie i ekonomiczne przyrządzenie potraw oraz zmniejszenie obciążenia samej kuchni.

CleanJet

W piecach konwekcyjno parowych dostępna jest często funkcja CleanJet. To swego rodzaju system myjący, który w sposób automatyczny usuwa nagromadzone wewnątrz pieca zabrudzenia. Czasem należy jedynie sprawdzić poprawność działań. Zapewnia on podstawowy poziom higieny, co nie pozostaje bez wpływu na jakość przygotowywanych potraw.

Gotowanie niskotemperaturowe

To sposób przyrządzania potraw pozwalający na minimalizowanie utraty składników odżywczych. Pozwala n na zachowanie smaku i aromatu przede wszystkim mięs różnego rodzaju. Pieczenie jest dwufazowe. Gotowanie niskotemperaturowe nie jest dostępne w żadnych innych urządzeniach.

Sonda pięciopunktowa

To specjalna sonda z 5 czujnikami temperatury, które umieszczane są w środku potrawy. Służy ona do rozpoznania jakości, stanu mięsa oraz wyznaczenia środka masy. Jest to istotne z punktu widzenia obsługi.

Posted in Bez kategorii