Oświetlenie – serce każdej kuchni

Gdy zastanawiamy się jakie urządzenia gastronomiczne zakupić do naszej kuchni, często myślimy najpierw o odpowiednich blatach, stołach, a także – zaawansowanym sprzęcie do pieczenia i gotowania. Jednak prawdziwym sercem każdej kuchni jest oczywiście oświetlenie.

Niskie zużycie energii

Pamiętajmy o tym, by nasze oświetlenie zużywało możliwie jak najmniej energii. Najlepiej sprawdzą się tu źródła światła oparte o technologię LED – gwarantujące nawet pięciokrotnie mniejsze zużycie prądu niż w standardowych żarówkach żarnikowych.

Możliwość uniwersalnego zaczepu

Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup takich źródeł światła, które da się umiejscowić dosłownie wszędzie. Dobrym pomysłem są tu tak zwane taśmy LED, które ze względu na swoją długość i łatwy montaż, mogą być umiejscowione w każdym punkcie naszej kuchni.

Dobre oświetlenie – cechy

  1. Bezpieczeństwo – najlepiej, gdy źródło światła jest zasilane bezpośrednio przez transformator separujący, co uniemożliwia porażenie prądem.
  1. Pamiętajmy, że światło to kolejny rodzaj urządzenia gastronomicznego, które trzeba zabezpieczyć przed działaniem wilgoci. Najlepiej zrobić to, wybierając urządzenia z możliwie największym współczynnikiem IP.
  1. Trwałość – wybierajmy te źródła światła, które będą nam służyć możliwie najdłużej. I to bez konieczności długotrwałej i kosztownej wymiany. Przecież nasz punkt gastronomiczny nie może z tego powodu przestać pracować.
Posted in Bez kategorii