Termosy obiadowe sposobem na ciepły posiłek w każdych warunkach

Smaczny i ciepły posiłek gdy na zewnątrz zimno cieszy podwójnie. Wiele osób staje jednak przed problemem jak go zabrać ze sobą. Nie wszędzie mamy bowiem możliwość podgrzania potrawy. Co zrobić w takim przypadku?

Zimno na zewnątrz – ciepło w środku

Rozwiązaniem dla takich osób są termosy obiadowe. Ich wykonanie i działanie nie różni się zbytnio do modeli klasycznych, na napoje. Wersje obiadowe są po prostu niższe a szersze. Dzięki temu, że wlew jest szerszy można w nim przenosić zarówno zupy, jaki drugie danie. W nakrętce schowana jest zazwyczaj dodatkowa miska, by jedzenie było wygodniejsze. Pozwala to także na podzielenie zawartości na dwie osoby.

Jak wybrać model dla siebie?

Stając przed wyborem termosów obiadowych stajemy przed wyborem z wielu różnych modeli i producentów. Warto zwrócić uwagę na:

  • pojemność – od 0,5 litra do 5 litrów,
  • ilość komór – od jednej do trzech,
  • wnętrze termosu – najlepsze mają wewnętrzne powłoki pokryte srebrem,
  • czas utrzymania temperatury – najdłużej ciepło jest utrzymywane do 6 godzin,
  • materiał z jakiego są wykonane.

Każdą z tych właściwości powinniśmy dopasować do własnych potrzeb. Jeżeli chcemy zabrać różne potrawy dobre będą te z kilkoma miskami. Tańsze modele mogą mieć szklane wnętrze. Z kolei na dłuższe wędrówki wytrzymalsze są te ze stali nierdzewnej. Ponieważ taki termos jest produktem na lata, warto czasem wybrać nieco droższe modele, ale za to lepszej jakości.

Posted in Bez kategorii