Czym jest kruszarka do lodu i czy warto w nią zainwestować?

kruszarka do lodu

Kruszarka do lodu, podobnie jak kostkarka to podstawowy element wyposażenia barów i pubów, a także restauracji, w których serwowane są zimne napoje. Wystarczy kilka lub kilkanaście minut do przygotowania lodu, który można dodać do drinków czy wody.

Czy warto posiadać kruszarkę do lodu?

Głównym zadaniem urządzenia jest kruszenie lodu. Takie urządzenia działają szybko i sprawnie, a więc są nieocenione w lokalach gastronomicznych. Większość takich urządzeń posiada miejsce na magazynowanie kostek lodu, a więc nie trzeba się zastanawiać się nad tym, gdzie je przechowywać. To spora oszczędność miejsca, zwłaszcza gdy zaplecze jest niewielkie. Nowoczesne kruszarki do lodu to urządzenia bardzo funkcjonalne i wydajne. Na ogół wykonuje się je z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Nie są także trudne do czyszczenia.

Kruszarka – jak kupić ją dobrze?

Duże znaczenie mają wymiary takiego urządzenia oraz rodzaj konstrukcji. W małych lokalach lub tam, gdzie zimne napoje są podawane raczej sporadycznie, nie ma potrzeby zakupu dużego urządzenia o wysokiej wydajności. Taki model przyda się z kolei w barze, gdzie zimne drinki podaje się codziennie. Warto sprawdzić przed zakupem wydajność urządzenia oraz szybkość z jaką pracuje. To bowiem od tego parametru zależy w dużej mierze szybkość obsługiwania gości. To z kolei dla lokalu ma największe znaczenie. Oprócz tego liczy się też łatwość czyszczenia i konserwacji.